ZASTAVINA BAŠTA, Kragujevac
05 - 06. septembar 2020. godine u 20:00 časova 

Internacionalni jazz festival Kragujevac

Internacionalni JazzFest Kragujevac je višednevni muzički festival koji se već tradicionalno godinama, poslednjeg vikenda u oktobru, održava u gradu Kragujevcu, u centralnoj Srbiji. Osnovan je 2000. godine kao potreba za kulturnim promenama  društva i transformacije kulturne politike grada Kragujevca. Od 2007. godine, organizator je art & business  Agencija "Re-Kreativno dud". Iz godine u godinu, Festival je postao jedan od najznačajnijih muzičkih događaja, ne samo za grad, već celog regiona. Cilj ove manifestacije je da donese svež dah umetnosti i kulture kako  stručnoj javnosti tako  i ljubiteljima džez muzike. Posetioci Festivala već godinama imaju priliku da uživaju u nastupima poznatih džez muzičara i da se upoznaju sa novim dostignućima domaćih i stranih izvođača.

Iz godine u godinu, a na redu je 21. izdanje, dovodimo nove umetnike i pratimo nove tendencije u svetu jazza. Do sada je u našem gradu gostovalo preko 600 muzičara (80 bendova) iz više od 30 zemalja, kao što su Italija, Nemačka, Austrija, Francuska, Danska, Holandija, Izrael, Velika Britanija, Island, Norveška, Ukrajina, SAD, Makedonija, Bugarska, Poljska, Bosna i Hercegovina, itd.

 

Specifični ciljevi Festivala su:

- promovisanje pravih vrednosti i konzistentnost kvaliteta programa;

- jačanje kulturne različitosti;                             

- promocija muzičkog festivala u zemlji i inostranstvu;

- promocija Kragujevca, kulturnog turizma i njegovog razvoja;

- promocija javnog - privatnog partnerstva u oblasti kulture;      

- afirmacija mladih talenata i davanje prilike za njihovo predstavljanje na Festivalu pred publikom;

- unapređenje obrazovanja darovitih učenika - Festival nudi širok spektar praktičnih lekcija iz oblasti muzike i iskustva najboljih svetskih džez muzičara.

 

Kao neizostavni deo Festivala, Master Class ima svoje mesto sa ciljem da se znanje i iskustvo eminentnih domaćih i stranih muzičara prenese svim zainteresovanim učesnicima. Master class daje učesnicima mogućnost da nadograde i dopune svoja stečena studijska znanja kroz interakciju sa legendarnim gostima, izvođačima čija iskustva su primeri najviših nivoa muzičkog dostignuća.

 

Nakon zvaničnog programa i koncerata Festivala, Jam sesije su uglavnom organizovane, svako veče. To su relativno neformalni muzički događaji u kojima muzičari improvizuju džez muziku bez obimne pripreme ili definisanih aranžmana. Drugi cilj ovih događaja je da džez muzičari razvijaju nove muzičke materijale i pronalaze odgovarajući aranžman. Nosioci pratećeg programa su mladi muzičari i umetnici, a neki od njih su predstavljani  u javnosti po prvi put.

 

Organizatori daju sve od sebe da Festival iz godine u godinu napreduje i proširuje svoju ponudu, trudeći se da zadrži kvalitet i raznovrsnost kada je u pitanju odabir izvođača i repertoara, ali isto tako i svih pratećih programa edukativnog i kreativnog karaktera. Na taj način pored stalne i verne publike, Festival iz godine u godinu dobija "podmladak"  u vidu nove publike, koja svojim prisustvom i učešćem, dodaje jedan novi, sveži bit već poznatoj oktobarskoj tradiciji našega grada.

IJFK tim kontakt:

ijfkragujevac@gmail.com

 artquartserbia@gmail.com

+381 63 788 08 68