KNJAŽEVSKO - SRPSKI TEATAR, Kragujevac
24 - 26. oktobar 2019. godine u 20:00 časova 

IZVOĐAČI

24. oktobar 2019. godine   20:00 h
Big Band RTS - SRB

Big bend RTS jedan je od najstarijih orkestara te vrste u Evropi, sa tradicijom dugom preko 70 godina. Osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big bend).

Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja i svirao na najvećim festivalima u svetu. Na Džez Festivalu u Žuan Le Penu 1960. godine naš ansambl je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Telaviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama. Sa orkestrom su tokom godina nastupala najveća svetska imena džez muzike kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli… a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (ABBA), itd…

Ono što je takođe izuzetno važno je da je Big bend RTS bio i ostao rasadnik izuzetnih muzičara, talentovanih instrumentalista koji su dali svoj doprinos razvoju džez muzike kod nas. Orkestar je iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su danas poznati i priznati u svetu među kojima su Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut.

Orkestar su tokom svih ovih godina predvodili i eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje Mića Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Danas Big Bendom RTS - a diriguje Ivan Ilić, koji je na njegovom čelu već duže od 10 godina. Ivan Ilić diplomirao je aranžiranje na prestižnom Berkliju, da bi nešto kasnije u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti završio specijalističke studije iz dirigovanja u klasi prof. Stanka Šepića.

Od bogate diskografije neki od studijskih albuma koji se sigurno izdvajaju su: "Džez orkestar Radio Beograda 1948 - 1978", "Muzika moje mladosti", "Afro Balkanske skice", "Vili Johans i Big bend Radio Beograda", "Big bend Radio Beograda - 75 godina Radio Beograda", "Karavan", "Vreme je za džez"…

The Golden Fang Trio - AUT

Trio "Golden Fang" imaće svoj debi upravo na kragujevačkom Festivalu. Trojica muzičara iz austrijskog džez benda "Shake Stew“: Lukas Kranzelbinder (bas), Klemens Salesni (saksofon) i Nikolaus Dolp (bubnjevi), okupili su se u ovoj kombinaciji specijalno za IJFK i istražujući različite stilove u svetu muzike spremaju se da publici ponude tu jedinstvenu kombinaciju čiste muzikalnosti!

"Shake Stew" je trenutno jedan od najaktuelnijih austrijskih džez bendova. Svoj prvi album "The Golden Fang“ rasprodali su za samo 6 meseci, a naklonost publike i kritike mogla se videti već od prvih svirki, koju je ovaj jedinstveni septet osvojio hipnotičkom mešavinom afrobita i džeza.

Drugi studijski album "Rise and Rise again“ pokrenuo je dugu, maratonsku turneju, u toku koje će se bend predstaviti publici širom planete, od džez festivala u Montrealu do onog u Frankfurtu.

Senzacija zvana "Shake Stew“ privukla je i veliku pažnju medija. Tako je nemački nedeljnik DIE ZEIT poslao svog muzičkog novinara Ulriha Stoka u džez klub Unterfahrt u Minhenu, u kojem je bend kao rezident nastupao 5 dana zaredom sa dnevnim promenama programa.

Nakon toga je ovoj mladoj austrijskoj formaciji posvećena cela stranica magazina, na kojoj je novinar sa puno euforije i entuzijazma pisao o bendu:

"Ono što sam čuo bukvalno me raznelo. Grandiozni ritmovi, hipnotički fank - bit - sving - afro - džez - rok - ritam - i - nešto nedokučivo. Toliko sam bio pod utiskom da sam jedva mogao da ustanem posle koncerta. I samo da znate da su i drugi slušaoci u publici imali slična iskustva; nešto čudesno dolazi iz ovog benda koji je nov i poseban - i izuzetno atraktivan."

25. oktobar 2019. godine   20:00 h
Kagan Yildiz & Can Cankaya - TIMELESS PROJECT - TUR

Turski duo Kagan i Džan, koji čine Kagan Jildiz (kontrabas) i Džan Čankaja (klavir) predstaviće projekat "Bezvremeni“ / "Timeless", trenutno jedan od najpopularnijih evropskih džez albuma, kojim već više od godinu dana osvajaju kritiku i publiku na značajnim festivalima. Pojedini kritičari rekli su za "Timeless" da blista poput Aladinove magične lampe među toliko drugih džez albuma. Album sadrži čuvene džez standarde poput "Darn that dream“, "Who cares“, "Body and soul“, sa autentičnim uplivom balkanskih melodijskih obrazaca, ali i njihovu autorsku muziku sa pravim dragocenostima kao što su "Timeless“, "Snowflake“ i "Nova“.

Duo Džan i Kagan nastao je kada su ova dva izuzetna muzičara, nakon dugogodišnjeg zajedničkog sviranja u mnogim bendovima, shvatila da dele sličnu perspektivu i doživljaj sveta, muzike i sviranja. Ugled koji su stekli pojedinačno, zahvaljujući svojim talentima koji su se godinama usavršavali i visokom nivou sviranja i profesionalizma, opravdali su i ovim zajedničkim projektom, koji će po svemu sudeći, postati "bezvremenski“.

Kagan Jildz (Kağan Yıldız) je kontrabasista i kompozitor koji je, nakon završenog klasičnog muzičkog obrazovanja na konzervatorijumu Mimar Sinan univerziteta, nastavio svoju muzičku karijeru i razvoj u okviru džeza. Svirao je sa brojnim slavnim muzičarima, među kojima su Beni Golson i Fredi Kol, čiji se uticaji osećaju i u muzici koju komponuje, a tu su i Dena De Rose, Kevin Mahagany, Jim Rotondi, John D’earth, Dave Samuels, Alain Mallet (Caribbean Jazz Project).

Džan Čankaja (Can Çankaya) je pijanista i kompozitor, jedan od najtraženijih turskih muzičara trenutno, koji iza sebe ima veliki broj albuma na kojima se potpisuje i kao pijanista, ali i kao producent i aranžer. Nakon završenog državnog muzičkog konzervatorijuma u Istanbulu, Džan je magistrirao u Americi na univerzitetu Vilijam Paterson. Nastupao je s brojnim svetski priznatim pijanistima (Harold Mabern, Mulgrew Miller, James Weidman), kao i čuvenim džez muzičarima, među kojima je i dobitnik Gremija, džez harmonikaš Gregoire Maret.

Yellow Squeeds - ITA

Kvintet Yellow Squeeds dolazi iz Italije, a predvodi ga Frančesko Diodati, izuzetni gitarista, kompozitor i jedan od najtraženijih evropskih improvizatora današnjice. Za Frančeska kritičari kažu da je jedan od najsvežijih glasova džeza u novom milenijumu.

Kvintet Yellow Squeeds jedan je od njegovih projekata, a čine ga još i Enriko Zanizi na klaviru, po mnogima najbolji pijanista u Italiji ispod 30 godina, zatim izuzetni Enriko Morelo na bubnjevima, Glauko Benedeti na tubi, te Frančesko Lento na trubi, zbog kojeg kako kažu, bendu ne treba basista.

Ono što je prvo uočljivo kod ovog benda je da je pun izuzetnih solista, ali da preovladava "koncept benda“. Diodati je uporedio svoju verziju džeza sa narodnom muzikom "gde je kolektivni duh važniji od individualnog". Ali ovakav njegov pristup ne umanjuje, niti defavorizuje kreativnost pojedinca. U stvari, budući da su solo pasaži selektivni i sažeti, oni se time još jasnije ističu. Kroz različite numere, članovi benda se hrane jedni drugima bez ikakvog narušavanja atmosfere dobrog raspoloženja. Teško da se može naći ovako mlad džez bend sastavljen od vrsnih muzičara, koji su nesebičnije prilagođeni mislima onog drugog, ili više uronjeni u zajedničko istraživanje zvučnosti. Diodatijevi aranžmani slikaju se raznim bojama zvuka njegovog benda, stvarajući zvučnu magmu koja hipnotiše, poput ogromnog kaleidoskopa.

Prvi album "Flow, Home" za Auand Records privukao je pažnju međunarodne kritike i publike i predstavljen je na brojnim festivalima. Novi album "Never The Same“ je intenzivan, pun boja, slojevite strukture i izvođenje numera sa ovog albuma izaziva još veće uzbuđenje i oduševljenje kod publike i kritike u odnosu na prethodni.

"Nepredvidiva muzika“, "Genijalne i delikatne kompozicije, izvedene sa izuzetnim stilom i rafiniranošću“ - samo su neke od reči hvale koje prate svako njihovo novo predstavljanje publici.

Max Kochetov Quartet - SRB

Ovaj kvartet, koji se posebno ističe po svojoj autorskoj muzici, osnovan je od strane ukrajinskog muzičara Maksa Kočetova, koji već dugi niz godina živi i radi u Beogradu. Maks je muzikom počeo da se bavi sa 6 godina, svirajući prvo harmoniku i klarinet. U devetoj godini počinje da svira saksofon u dečjim duvačkim i džez orkestrima. Od 1992 – 1997. godine je student Kijevskog državnog muzičkog koledža “R. M. Gliera” - specijalnost saksofon. 1997. godine odlazi u Erfurt (Nemačka), gde uzima časove kod jednog od najpriznatijih evropskih saksofonista Zbignjeva Namislovskog (Poljska). Sarađivao je sa brojnim istaknutim muzičarima kao što su: Duško Gojković (truba), Džon Fadis (truba), Čak Findli (truba), Vinsent Hering (saksofon), Tim Garland (saksofon), Vladimir Molotkov (gitara), Igor Zakus (bas), Din Braun (gitara)…

Od 2010. godine uspešno sarađuje sa Big Bendom RTS i postaje stalni član.

Maks Kočetov Kvartet čine i vrsni Andreja Hristić na klaviru, Miloš Grbatinić na bubnjevima i Boris Šainović na kontrabasu.

26. oktobar 2019. godine   20:00 h
Thrill Seeking Polymers - SRB

Thrillseeking Polymers je autorski trio iz Srbije, koji čine klavijaturista Aca Pejčić, basista Jovan Jovanović i bubnjar Saša Ranković.  

Njihov jedinstveni zvuk otkriva uticaje džeza, soula, afričke, indijske i balkanske muzike. Trio čine muzičari različiti po svom sviračkom karakteru, ali upravo ih je ideja o usklađivanju različitog i neki novi kvalitet koji iz tog nastaje, spojila u zajednički bend. Sva trojica važe za virtuoze na svojim instrumentima, te svoje kompozicije izvode sa velikom dozom improvizacije i interakcije.

Prema svedočenju samih muzičara, u želji da izađu iz standardnih, "kockastih“ 4/4 formi i monoritma kao jednoličnog ritmičkog obrasca, Thrill Seeking Polymers stvara kreativnu, improvizovanu muziku u okviru "organskijih“ formi i poliritma kao rodnog mesta muzike. 

Jazzrausch Big Band - GER

Jazzrausch Bigband (JRBB) iz Minhena je prava muzička senzacija, big bend koji svoj džez zvuk kombinuje sa tehno i haos muzikom. The Jazzrausch Bigband, osnovan 2014. godine je prvi big bend u svetu koji je postao rezident jednog tehno-kluba, i to ne bilo kog,  već kluba "The Harry Klein", jednog od najpoznatijih u Evropi. Bilo je to nešto potpuno jedinstveno i drugačije, što je odmah osvojilo mladu minhensku publiku, a vrlo brzo se proširilo i na ceo svet. Vrlo brzo bine postaju sve veće, a bend rasprodaje rok mesta poput minhenske Muffahalle, ali i hramove klasične muzike kakva je Minhenska filharmonija, te nastupa na velikim festivalima širom Nemačke. Turneje ih uskoro odvode u Linkoln centar u Njujorku, festivale u Šangaju, Pekingu, Najrobiju, Rusiji.

Danas je ovo bend koji svira preko 120 koncerata godišnje širom sveta pred brojnom i raznovrsnom publikom. Njihov upečatljiv scenski nastup i pojavnost, ali i izuzetno sviračko umeće u kombinaciji sa "elektronikom“ osvojili su i same kritičare, koji smatraju da nije nikakvo preterivanje nazvati Jazzrausch Bigband fenomenom.

Jazzrausch svojom muzikom pokazuje dobrim delom ono što je žanrovski, džez danas, više nego ikad ranije – kategorija za sve što se ne uklapa u kategorije. I bend i publika uživaju u rušenju muzičkih granica svih vrsta, a njihova muzika, na određeni način, ispunjava različite ukuse: za publiku željnu plesa tu je sveža, originalna muzika sa ličnim pečatom. Za klasične zaljubljenike u džez tu je mnogo groove - a, jakog zvuka i dobre zabave.

Pokretačke snage projekta Jazzrausch Bigband su Roman Sladek, trombonista i muzički menadžer benda, te Leonhard Kuhn, gitarista, kompozitor i aranžer muzike koju bend izvodi.