ZASTAVINA BAŠTA, Kragujevac
05 - 06. septembar 2020. godine u 20:00 časova 

IZVOĐAČI

05. septembar 2020. godine   20:00 h
Max Kochetov Quintet - UKR / SRB
zastave-02.png
zastave-04.png

“Max Kochetov Quintet” je projekat koji su započeli ukrajinski saksofonista Max Kochetov, koji živi i radi u Beogradu i trubač Ivan Radivojević. Sastav  je prepoznatljiv po “neo bop” svirci koja se bazira na autorskoj muzici, što podrazumeva i malo smelija sola. Max Kochetov Quintet je nastupao na mnogim jazz festivalima, klubovima u zemlji i inostranstvu.

Max Kochetov - sax

Ivan Radivojević - trumpet

Andreja Hristić - piano

Boris Šainović - double bass

Milos Grbatinić - drums

Max Kochetov rođen je 9. januara 1979. godine u Kijevu (Ukrajina). Muzikom je počeo da se bavi od šeste godine, svirajući harmoniku i klarinet. U osmoj godini počinje da svira saksofon u dečijim duvačkim i jazz orkestrima.

Od 1992 do 1997. godine student je Kijevskog državnog muzičkog koledža “R.M.Gliera” – specijalnost saksofon.

Od 1995. godine član kvinteta Evgenia Dergunova.

Laureat je mnogih jazz festivala.

1997. godine odlazi u Erfurt (Nemačka), gde učestvuje u “Jazz Workshop” klasi saksofonista Zbigniewa Namislowskog (Poljska). Časove ansambla pohađa u klasi Johna Taylora (Velika Britanija) i paralelno svira po jazz klubovima u Nemackoj i Francuskoj.

2003. godine postaje laureat festivala “Dodz Junior”, nosilac nagrada: najbolja autorska kompozicija, najbolji izvođač, najbolji jazz - rock ansambl.

Od 2006. godine živi i radi u Beogradu (Srbija).

2010. godine prvi alt saksofonista u Big Bendu RTS.

Takodje, formira svoj "Max Kochetov Quartet" i paralelno sa svojom tadašnjom suprugom Ksenijom, "Kochetov Quintet". Sledeće godine snima dva albuma: Max Kochetov Quartet - "13:30" i Kochetov Quintet - "It's Time For Jazz" i nastupa po festivalima u Srbiji i Evropi.

Sarađivao je sa mnogim muzičarima kao što su: Duško Gojković, Jon Faddis, Brad Leali, Clause Raible, Chuck Findley, Gregory Hutchinson, Bert Joris, Vladimir Molotkov, Igor Zakus, Dušan Novakov, Steve Fishwick, Martin Gjakonovski...

Go Ali Soko - SRB
zastave-04.png

Go ali soko je kragujevački sastav čiju osnovu čini postgitarski trio Ćirilović - Popović - Ranković, konačno uobličen dolaskom Pejčića na saksofonu. Trio je od 2012. posvećen relaksirajućim sesijama improvizovane muzike pod uticajem džeza, neo-soula i ritma i bluza. Album koji je 2017. postavljen na platformu Bendkamp predstavljao je polaznu tačku za nastavak autorskog rada benda ovog puta pojačanog zvukom saksofona. 

 

Ukratko, instrumentalni sastav koji renderuje muzičke osećaje svojih članova u autorske kompozicije. Sastav čine Ivan Ćirilović na gitari, Aleksandar Popović na basu, Aca Pejčić na saksofonu i Saša Ranković na bubnjevima.

06. septembar 2020. godine   20:00 h
Damir Imamović / SEVDAH TAKHT - BIH
zastave-03.png

Rođen i odrastao u Sarajevu, Damir Imamović uronio je u zvuk sevdaha još od detinjstva. Mnogo je toga napisano o njegovoj zvezdanoj porodičnoj tradiciji - dedi i ocu koji su zapamćeni kao legende ovog žanra. Međutim, od dana kada je rasterivao dosadu učeći prve akorde na gitari, Damir je potpuno promenio pravila igre. Jer ne radi se o čoveku koji bi bez puno truda upisao sebe u liniju naslednog prava – bilo bi to prelagano. On dolazi s pitanjima i, iznad svega, izazovima: pitanjima za čuvare baštine koji su posvećeni svođenju stila, ritma i repertoara na zatvoreni skup konvencija; i izazovima nešto novijim, 20 - ovekovnim ortodoksijama koje bi od sevdaha htele da naprave odraz nacionalnog karaktera. Imamovićeva umetnost nije ništa drugo do tiha, uporna pobuna unutar sevdaha – duboko promišljen rad koji odbija zavodljivost nacionalizma. On tu muziku odvodi izvan njenog rodnog mesta i pokazuje joj svet.

Damir Imamović "Sevdah Takht“ poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktuelnih žanrova i uče iz različitih tradicija. Pored Damira Imamovića, "Sevdah Takht“ čine: Nenad Kovačić – perkusionista i istraživač ritma, Ivan Mihajlović – basista, autor i producent, Ivana Đurić – virtuozna violinistkinja klasičnog i sevdalijskog obrazovanja.

Vasil Hadžimanov Band - SRB
zastave-04.png

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, progressive, world music… ) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja jedinstven pristup džez muzici. Tokom svoje dugogodišnje karijere, Vasil Hadžmanov bend izdao je sedam albuma, od kojih su mnogi doživeli zavidne tiraže i mnogobrojne pozitivne recenzije širom sveta. Vasil Hadžimanov bend čine: Vasil Hadžimanov – klavir, Bojan Ivković – perkusije, Branko Trijić – gitara, Miroslav Tovirac – bas gitara, Viktor Filipovski – bubnjevi.